Geen artikelen op uw bestellijst

inhoud bekijken

over de OBA

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) bestaat uit een Centrale Bibliotheek en 25 wijkbibliotheken in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. De OBA wil het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving bevorderen. Dit doen wij onder andere met ons aanbod voor educatieve instellingen in de stad.

Een leven lang komen mensen in aanraking met taal en lezen. Leren lezen en het vinden en beoordelen van informatie is erg belangrijk in de ontwikkeling van zelfstandige, evenwichtige burgers. Goed kunnen lezen en wijs met media omgaan zijn daarbij belangrijke instrumenten.

Wist u dat dagelijks voorlezen aan baby's en peuters een positief effect heeft op hun taalontwikkeling? En wist u dat kinderen die dagelijks 15 minuten lezen, per jaar 1.000 nieuwe woorden extra leren? Kinderen die (met plezier) lezen hebben een grote voorsprong in taalontwikkeling op kinderen die niet lezen. Zij gaan later ook langer naar school en volgen vaker een hogere opleiding. Zo kunnen zij beter meekomen in de (digitale) samenleving en daar heeft iedereen belang bij. Genoeg redenen om leesbevordering een belangrijke plek te geven in het onderwijs

Daarom hecht de OBA veel waarde aan de ontwikkeling en vorming van de Amsterdamse scholieren. Deze visie vormt de basis van OBA School. Het OBA Educatieteam bestaat uit deskundige medewerkers, die een educatief aanbod samenstellen, waarbij die ontwikkeling centraal staat. Kinderen krijgen de mogelijkheid om zich op alle vlakken te ontplooien. OBA School wil hieraan bijdragen en onderwijsinstellingen ondersteunen met als speerpunten leesplezier, taalontwikkeling en mediawijsheid. Combinaties van deze aspecten zijn ook mogelijk.